G1-padł system po próbie powrotu na oryginalny soft...

G1-padł system po próbie powrotu na oryginalny soft...

Postprzez Prometeus » 21:15 18 gru 2010

Witam...
Mam problem z telefonem,otóż swoje G1 kupilem już jako zrootowane...
Jednak przeglądając fora postanowiłem zrobić w nim kilka zmian...Mój telefon oparty był na Android 1.5 więc chciałem powrócić na oryginalny soft z nadzieją na aktualizację do 1.6...
Niestety popełniłem błąd i telefon po włączeniu wyświetla mi tylko plansze T-mobile...
Chciałem skorzystać z poradnika według którego bez pomocy komputera można szybko powrócić do oryginalnego softu-jak sądzę mój błąd polegał na tym iż miałem Androida 1.5 a to był poradnik na 1.6...
Przyznam że jestem zielony w tych sprawach ale po tej lekcji na pewno zapoznam się ze wszystkim co tylko możliwe aby takiego błędu nie popełnić...
Moje pytanie brzmi:
Jak moge uratować telefon i czy jest to w ogóle możliwe...
Po naciśnięciu Power+Aparat wyświetla mi się:

DREA100 PVT 32B
HBOOT-0.95.0000
CPLD-4
RADIO-2.22.19.26I

Sep 2 2008

Seria10

Po naciśnięciu Home+Power wyświetla mi się:

Home+Back reboot system now
Alt+S apply sdcard:update.zip
Alt+A apply any zip from sd
Alt+w wipe data/factory reset
Alt+B nandroid v2.2 backup
Alt+R restore latest backup
Alt+F repair ext filesystem
Alt+X go to console

Build: CyanogenMod v1.4+JF

Oprócz tego nandroid v2.2 i kilka innych opcji...

Po naciśnięciu update.zip i ponownym odpaleniu telefonu nie ma żadnych zmian...

Prosił bym o rade jak przywrócić system a jeżeli był już o tym poradnik o podanie linku...
Jeżeli da się uratować telefon prosiłbym również o rade z jakiego poradnika skorzystać aby wrócić do oryginalnego softu oraz jaki root najlepiej ściągnąć na G1...
Dziękuję bardzo za pomoc i przepraszam za zawracanie głowy...
Prometeus*...
Prometeus
Avatar użytkownika
 
Posty: 16
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Telefon: T-Mobile G1
Operator: Play

Re: G1-padł system po próbie powrotu na oryginalny soft...

Postprzez darnox » 12:14 19 gru 2010

Na szczęście nie jest tak źle ;). Aby twój telefon działał ponownie, prawdopodobnie wystarczy tylko zrobić WIPE i wgrać system. To tak, na kartę SD wrzucasz jakiś plik z systemem np. CM 6.1. Wchodzisz do recovery (Home+Power) i wybierasz "Alt+w wipe data/factory reset", kiedy skończysz wejdź do "Alt+A apply any zip from sd" i z katalogu wybierz plik z systemem (ten który wrzuciłeś na kartę). Po tym wszystkim telefon powinien już działać.

Jeżeli chcesz wrócić na oryginalny soft to odradzam ci tego, chyba że musisz go oddać na gwarancję. W zrootowanym G1 masz o wiele więcej funkcji rozbudowy, możliwości zmiany softu, a nic nie tracisz. Jeśli jednak zdecydujesz się na UnROOT to kiedyś już napisałem poradnik jak to zrobić (jest tu), powinien działać bo sam testowałem ;). Co do tego jaki root najlepiej ściągnąć, to powiem że roota nie da się ściągnąć. Root to uprawnienia administratora, które można uzyskać poprzez rootowanie ;).
darnox
Avatar użytkownika
Moderator
 
Posty: 432
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 49
ROM: cały czas zmieniam :)
Operator: Orange

Reklama

Re: G1-padł system po próbie powrotu na oryginalny soft...

Postprzez Prometeus » 12:40 19 gru 2010

Dziękuję za pomoc...
Biorę się za robote i zobaczymy co to wyjdzie...:-)
Chciałem wrócić na oryginalny soft żeby uzyskać aktualizację do 1.6-chyba że to nie jest potrzebne...
Prometeus*...
Prometeus
Avatar użytkownika
 
Posty: 16
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Telefon: T-Mobile G1
Operator: Play

Reklama

Re: G1-padł system po próbie powrotu na oryginalny soft...

Postprzez darnox » 13:18 19 gru 2010

Nie ma po co ;). Jeżeli masz root to na G1 możesz zainstalować każdy system od 1.0 do Froyo 2.2 :D. Nie potrzebujesz do tego oryginalnego softu. Ten plik z systemem, który ci dałem to Android 2.2.1 :).

Za ten post autor darnox otrzymał podziękowanie od:
Prometeus
darnox
Avatar użytkownika
Moderator
 
Posty: 432
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 49
ROM: cały czas zmieniam :)
Operator: Orange

Reklama

Re: G1-padł system po próbie powrotu na oryginalny soft...

Postprzez Prometeus » 13:21 19 gru 2010

Dziękuję za pomoc i zainteresowanie się moim problemem...:-)

Udało się powrócić według tych wskazówek:

1. pobieramy SPL: http://www.megaupload.com/?d=Q3IDILUW następnie wrzucamy je na kartę pamięci i zmieniamy nazwę na update.zip
2. restartujemy telefon i wchodzimy w tryb recovery
3. wybieramy WipeData i Apply update.zipi czekamy na zakończenie procesu.
4. restartujemy telefon
III. partycjonowanie karty pamięci
1. wchodzimy do recovery
2. wybieramy Wipe Data, następnie Format Fat32+Ext2+LinuxSwap
IV. instalacja customowego romu
1. pobieramy dowolny customowy rom z forum XDA (polecam CyanogenROM)
2. pobrany plik wrzucamy na kartę pamięci zmieniając nazwę na update.zip
3. wchodzimy w tryb recovery i wybieramy Wipe Data i Apply update.zip
4. restartujemy telefon i cieszymy się rootem ;)

Znalazłem to na pewnym forum...

Osobiście ściągnąłem Cyana 4.0.4 czyli takiego jak miałem przed awarią...
Jeżeli teraz chciałbym wrzucić nowszego Cyjana,czy oprócz niego muszę jeszcze coś wrzucić na telefon...?
Ostatnio edytowano 16:31 19 gru 2010 przez Prometeus, łącznie edytowano 1 raz
Prometeus*...
Prometeus
Avatar użytkownika
 
Posty: 16
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Telefon: T-Mobile G1
Operator: Play

Reklama

Re: G1-padł system po próbie powrotu na oryginalny soft...

Postprzez Prometeus » 13:22 19 gru 2010

Darnox rozumiem...
Jeszcze raz dziękuję za pomoc...:-)
Prometeus*...
Prometeus
Avatar użytkownika
 
Posty: 16
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Telefon: T-Mobile G1
Operator: Play

Reklama

Re: G1-padł system po próbie powrotu na oryginalny soft...

Postprzez Prometeus » 13:24 19 gru 2010

Teraz skorzystam z Twojego linku-czas poznać Froyo...:-)
Prometeus*...
Prometeus
Avatar użytkownika
 
Posty: 16
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Telefon: T-Mobile G1
Operator: Play

Reklama

Re: G1-padł system po próbie powrotu na oryginalny soft...

Postprzez darnox » 14:04 19 gru 2010

Nie już nic nie musisz zmieniać. Swoją drogą trochę nie potrzebnie robiłeś wszystkie te kroki z tamtego poradnika, ale nic nie szkodzi - ważne, że dzaiła. Mógłbyś zmienić radio, SPL i recovey na najnowszą wersję. Co prawda bez tego telefon będzie działał ale zawsze warto mieć aktualną wersję ;). Jakbyś miał jakieś pytania to pisz.

P.S. W tym czasie też naprawiałem swój telefon i w końcu udało zainstalować mi się Androida 2.3 :D.
darnox
Avatar użytkownika
Moderator
 
Posty: 432
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 49
ROM: cały czas zmieniam :)
Operator: Orange

Reklama

Re: G1-padł system po próbie powrotu na oryginalny soft...

Postprzez Prometeus » 14:12 19 gru 2010

No przydałoby się gdybyś podał link do radia,SPL i recovery...Skoro juz to zrobiłeś to zawsze moge zapytać jak pójdzie coś nie tak...:-)
No i który poradnik jest najlepszy-jak to wszystko zrobić...
Prometeus*...
Prometeus
Avatar użytkownika
 
Posty: 16
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Telefon: T-Mobile G1
Operator: Play

Reklama

Re: G1-padł system po próbie powrotu na oryginalny soft...

Postprzez Prometeus » 14:13 19 gru 2010

Czy andek 2.3 jest dużo lepszy od tego 2.2.1...?
Prometeus*...
Prometeus
Avatar użytkownika
 
Posty: 16
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Telefon: T-Mobile G1
Operator: Play

Reklama

Re: G1-padł system po próbie powrotu na oryginalny soft...

Postprzez darnox » 14:57 19 gru 2010

Jak na razie nie polecam 2.3 - nie nadaje się do użytku praktycznie nic nie działa ;). Na razie se go odpuść.

Pliki:
-Radio,
-Recovery,
-Danger SPL

Za ten post autor darnox otrzymał podziękowanie od:
Effespele
darnox
Avatar użytkownika
Moderator
 
Posty: 432
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 49
ROM: cały czas zmieniam :)
Operator: Orange

Reklama

Re: G1-padł system po próbie powrotu na oryginalny soft...

Postprzez Prometeus » 15:22 19 gru 2010

Ściągnąłem 2.2.1 z linku który podałeś-w porównaniu do tego co miałem to jest bajka...:-)
Dziękuję...:-)
Prometeus*...
Prometeus
Avatar użytkownika
 
Posty: 16
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Telefon: T-Mobile G1
Operator: Play

Reklama

Re: G1-padł system po próbie powrotu na oryginalny soft...

Postprzez Prometeus » 15:37 19 gru 2010

Żeby nie iść na totalną łatwizne,poszukam poradnika jak teraz zainstalować reszte-radio itp...
Prometeus*...
Prometeus
Avatar użytkownika
 
Posty: 16
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Telefon: T-Mobile G1
Operator: Play

Reklama

Re: G1-padł system po próbie powrotu na oryginalny soft...

Postprzez darnox » 16:05 19 gru 2010

Radio i Danger SPL instalujesz tak samo jak system ;). Tylko aby zainstalować recovery będziesz potrzebował Android SDK (opis instalacji masz w linku z UnROOTem). Podłączasz telefon do kompa i uruchamiasz Wiersz poleceń Windows. Za pomocą komendy "cd" przechodzisz do katalogu z recovery. Następnie wpisujesz komendy:
Kod: Zaznacz cały
Kod ukryty dla gości. Zarejestruj się aby zobaczyć treść tego kodu.

To wszystko, możesz cieszyć się w pełni działającym Androidem ;).
darnox
Avatar użytkownika
Moderator
 
Posty: 432
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 49
ROM: cały czas zmieniam :)
Operator: Orange

Reklama

Re: G1-padł system po próbie powrotu na oryginalny soft...

Postprzez Prometeus » 16:33 19 gru 2010

Jeszce raz dziękuję za pomoc...:-)
Prometeus*...
Prometeus
Avatar użytkownika
 
Posty: 16
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Telefon: T-Mobile G1
Operator: Play

Reklama

Następna strona

Powrót do Problemy i Pomoc



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

  • Reklama
ANDROID-FORUM.PL
">